Energielabels
Energielabels bestaan niet alleen voor apparaten. Ook voor huizen en andere gebouwen zijn er energielabels. Die geven aan hoe energiezuinig je woning of gebouw is. In deze serie artikelen lees je er van alles over.
Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis is. Het energielabel wordt uitgedrukt doormiddel van letters die een energielabelklasse aangeven. Deze klasse lopen van A tot G waarin A het energiezuinigst is en G het minst energiezuinig. De klasse is grotendeels gebaseerd op hoeveel fossiele brandstof verbruikt wordt. Het
energie verbruik wordt berekend in kWh/m2.
Verschillende energielabels
Met ingang van 1 januari 2021 wordt voor het vaststellen van het energielabel de nieuwe methode voor de energieprestatie van gebouwen gebruikt, de NTA 8800. Deze methode maakt gebruik van nieuwe indicatoren voor de energieprestatie, waaronder het primair fossiel energiegebruik (EP2) (kWh/m2/jr) waarop het energielabel wordt gebaseerd.
Grenzen energielabelklassen
In de NTA8800 zijn de grenzen van de energielabelklassen conform EP2 bekendgemaakt. De onderstaande tabel betreft woningbouw.
Wat betekent energielabel A?
Het energielabel A staat gelijk aan ‘zeer laag energieverbruik’ en is het groenste energielabel dat er is. In je huis met energielabel A is dus op allerlei manieren gedacht aan het besparen van energie. Misschien heb je zonnepanelen en heb je gezorgd voor isolatie in huis. Of zorgt een warmtepomp voor verwarming in plaats van een cv-ketel.
Voordelen energielabel A?
- Je hebt een energiezuinig huis en dus een lagere energierekening. Je draagt bij aan een lagere CO2-uitstoot. Dit is goed voor het milieu. Helemaal als je dan ook nog eens extra verantwoord energie verbruikt.
- Volgens onderzoek van de Tilburg Universiteit brengt een energielabel A huis meer op bij verkoop. Gemiddeld zelfs Euro 6000 meer dan bij een huis met label F of G. Ook staan huizen met energielabel A of B korter in de verkoop. Gemiddeld een maand korter.
- Een energielabel A huis is goed geïsoleerd en zorgt voor een comfortabele leefomgeving. Door goede isolatie blijft je huis in de winter lekker warm
Verschil tussen energielabel A en A+++
Het verschil in energielabels zit in de hoeveelheid fossiele energie die je huis gebruikt. Bij die berekening speelt ook je woonoppervlak een rol. Een ‘gewoon’ energielabel A is al behoorlijk zuinig. Een huis met A+++ verbruikt nog maar een derde fossiele energie van A. En energielabel A++++ is volledig duurzaam. Hieronder lees je de maximale hoeveelheid kWh/m2 fossiele energie per jaar per type energielabel A.
Energielabel A kan korting op je hypotheek opleveren
Het verschil in energielabels zit in de hoeveelheid fossiele energie die je huis gebruikt. Bij die berekening speelt ook je woonoppervlak een rol. Een ‘gewoon’ energielabel A is al behoorlijk zuinig. Een huis met A+++ verbruikt nog maar een derde fossiele energie van A. En energielabel A++++ is volledig duurzaam. Hieronder lees je de maximale hoeveelheid kWh/m2 fossiele energie per jaar per type energielabel A.
Wat is energielabel B?
In de praktijk betekent energielabel B dat je huis goed geïsoleerd is. Niet alleen de buitenmuur, maar ook de vloer en het dak. Net als bij een energielabel A huis. Met een energielabel B huis heb je een zuinige cv-ketel en HR++ glas in de woon- en slaapkamer. Maar energielabel B is nog geen A-label. Om dat te bereiken moet je nog een paar energiebesparende aanpassingen doen. Zoals zonnepanelen op je dak laten plaatsen.
Voordelen energielabel B
Alle kleine en grote aanpassingen helpen om binnen een generatie 100% fossielvrij leven mogelijk te maken. Een huis met energielabel B heeft voldoende isolatie. Niet alleen de buitenmuur, maar ook de vloer en het dak.
- Je gebruikt in een energielabel B huis minder energie. Dat is beter voor het milieu.
- En het betekent een lagere energierekening.
- Je huis met energielabel B verkoop je voor een aanzienlijk hogere prijs dan een
huis met energielabel F of G. - Huizen met energielabel B staan gemiddeld een maand minder lang te koop.
Verschil energielabel A en B
Energielabel B is dus net als energielabel A een ‘groen’ energielabel. Het verschil tussen energielabel A en B is dat B nét iets minder zuinig is dan energielabel A. In een energielabel B huis zijn al veel energiebesparende maatregelen genomen. Toch is er bij energielabel B nog ruimte voor verbetering.
Misschien heeft je huis nog geen zonnepanelen. Door ze aan te schaffen krijgt je huis meestal alsnog een energielabel A. Dat hangt nog wel af van het type huis waarin je woont. Ben je benieuwd naar de maatregelen die je kunt nemen om naar A te komen? Vraag dan hier een maatwerk advies aan.
Wat betekend energielabel C?
Energielabel C is lichtgroen en heeft een redelijk laag energieverbruik. Het is het derde label van de zeven labels die de overheid uitgeeft. Het groenste label A krijg je als je huis erg energiezuinig is. Als het vorig jaar volgens de laatste energiezuinige inzichten gebouwd is, bijvoorbeeld. Of wanneer jullie zelf of de vorige bewoner/eigenaar veel energiebesparende maatregelen hebben genomen. Het meest rode label is energielabel G. Dit krijg je als je huis erg energie-onzuinig is.
Welk label je huis krijgt, hangt af van een aantal zaken. Belangrijk is de hoeveelheid fossiele energie (zoals aardgas of grijze stroom) er verbruikt wordt. Als het tocht in huis, stook je tenslotte meer dan als alles goed geïsoleerd is. Ook de grootte van je huis telt mee, of je veel of weinig buitenmuren hebt, het gemiddeld aantal bewoners, of de bewoners zich energiezuinig gedragen of niet, en het gemiddelde Nederlandse klimaat.
Het aardgasverbruik van je huis wordt omgerekend van m3 naar dezelfde eenheid als stroom. Zo komt uit de berekening een totaal energieverbruik in kWh/m2 per jaar. Bij een energieverbruik tussen 190,01 en 250 kWh/m2 per jaar krijgt je huis energielabel C.
Zo vind je verbeteringen voor je huis met energielabel C
Wat je het beste kunt doen om in aanmerking te komen voor een hoger label, verschilt per woonsituatie. In het ene huis is de vloer bijvoorbeeld al geïsoleerd. Terwijl dit in een ander huis nog niet zo is. Op verbeterjehuis.nl vind je een handige lijst. Klik er doorheen en je krijgt de suggesties die bij jouw huis en jouw situatie passen. Of vraag hier een maatwerk advies aan.
Zo ga je van energielabel C naar B
Het verschil tussen energielabel B en C is kleiner dan je misschien zou denken. Een energielabel B krijg je als je huis een laag energieverbruik heeft. Om exact te zijn tussen de 160,01 en 190 kWh/m2 per jaar. Wil je van je energielabel C-huis een energielabel B maken? Denk dan aan een flinke groene stap zoals:
- Extra isolatie van je spouwmuur
- Extra isolatie van je vloer of dak
- HR++ glas op je slaapkamer en/of in de woonruimtes
- Een warmtepomp voor de verwarming
- Een zonneboiler voor het opwarmen van tapwater
Wat betekent energielabel D?
Energielabel D is het meest gemiddelde label. Het label hoort niet tot de groep labels voor energiezuinige huizen. Het energielabel heeft de kleur geel en hoort dus ook niet bij de groep ‘rode’ energielabels. Energielabel D valt hier een beetje tussenin. Het energielabel C lijkt in de praktijk steeds vaker de standaard te worden. Zo heeft 50% van de woonhuizen tegenwoordig een energielabel C of hoger gekregen van de overheid.
Energielabel D
Je huis met energielabel D kun je verbeteren naar C
Als je een energielabel D huis hebt, dan zit je al op de goede weg. Maar er is in zo’n energielabel D huis nog genoeg ruimte voor energiebesparende verbeteringen. Het kan nog zuiniger. Het is voordelig om deze energiebesparende maatregelen te nemen.
Een huis dat energiezuinig is, brengt minder kosten met zich mee. Je energierekening daalt doordat je minder energie hoeft te verbruiken voor hetzelfde resultaat. Onderzoek van de Tilburg Universiteit laat zien dat een huis met een hoger energielabel ook nog eens voor meer verkocht wordt. Kortom, je huis wordt meer waard.
Maatwerkadvies
Maak je energielabel D huis zuiniger met een maatwerkadvies. Op basis van dit
advies ontvang je een schatting van het energielabel dat nu past bij je huis. En een op maat gemaakt advies voor energiebesparende maatregelen, zodat je meteen aan de slag kan. Typische energiebesparende maatregelen die in een energielabel D, E, F- of G woning vaak nog niet genomen zijn, zijn:
- Isolatie van de begane grondvloer
- Isolatie van cv-leidingen in onverwarmde ruimtes
- Aanschaffen van een HR107 combiketel voor verwarming en warm water
- Aanschaffen dubbelglas / HR++ glas
Door deze punten in huis nu wel aan te pakken, wordt je huis energiezuiniger. Zo werk je naar een hoger energielabel toe. Neem contact met ons op en klik hier: