Kleidijk Energieprestatie Advies en Energielabels

Bel ons 06 169 715 49
Of mail ons

06 169 715 49
mail ons

Luchtdichtheidsmetingen

Luchtdichtheidsmetingen zijn een manier om de luchtdichtheid van een gebouw te bepalen. De luchtdichtheid van een gebouw is de mate waarin lucht door het gebouw kan ontsnappen. Luchtlekkages kunnen leiden tot onnodig warmteverlies, vochtproblemen en een slecht binnenklimaat.

Er zijn verschillende methoden om luchtdichtheidsmetingen uit te voeren. De meest gebruikte methode is de blowerdoortest.

Blowerdoortest

Een blowerdoortest is een luchtdichtheidsmeting waarbij een ventilator in een deuropening wordt geplaatst. De ventilator blaast lucht in of uit het gebouw, waardoor het luchtdrukverschil tussen binnen en buiten wordt vergroot. De luchtdichtheid van het gebouw wordt bepaald aan de hand van de hoeveelheid lucht die door het gebouw stroomt.

De blowerdoortest wordt uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf. De kosten voor een blowerdoortest variëren afhankelijk van de grootte van het gebouw.

Voordelen van luchtdichtheidsmetingen

Luchtdichtheidsmetingen hebben een aantal voordelen:
  • Ze kunnen helpen om onnodig warmteverlies te voorkomen.
  • Ze kunnen helpen om vochtproblemen te voorkomen.
  • Ze kunnen helpen om een gezonder binnenklimaat te creëren.

Luchtdichtheidsklassen

In Nederland wordt de luchtdichtheid uitgedrukt in drie klassen.

Klasse 1: Basis

Klasse 1 wordt als basisklasse aangeduid en moet als ondergrens worden beschouwd. Deze klasse voldoet aan het Bouwbesluit, en heeft verder geen bijzondere eisen. Klasse 1 komt tegenwoordig in de uitvoerende bouw vrijwel niet meer voor.

Klasse 2: Goed

Klasse 2 wordt als goed aangeduid en dient als standaard (ondergrens) voor woongebouwen en woningen. Deze klasse voldoet aan de eisen voor energiezuinig bouwen en wordt gezien als de gewenste huidige standaard. Klasse 2 voldoet in de huidige bouwpraktijk voor nieuwbouwwoningen.

Klasse 3: Uitstekend

Klasse 3 wordt als uitstekend aangeduid en is de ondergrens voor het Passiefhuisconcept en voor energieneutraal bouwen. Om deze klasse te behalen zijn extra eisen nodig. Klasse 3 moet voor Passief Bouwen aangehouden worden.

 

Vraag informatie aan

Wij helpen u graag bij het uitvoeren van een luchtdichtheidstest. Vraag hieronder meer informatie aan.